sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Savusauna, Twin Peaks ja hyvä perhe

Liminka, Yli-Kiiminki

Jorma tarjosi elokuvaa paremman viikonlopun. Ei pakkoa mihinkään, mutta sylintäydeltä kohtaamisia.

Perjaintaina kohtasimme. Kättely ja minulle pikasuihku ja likaiset vaatteet pyykkikoneeseen. Sitten puoliravia paikalliseen ravintolaan pubivisaan. Jormalla on siinä vakijoukkue, jonka voimin ovat kiertäneet maakunnan tietokilpailuja ja pärjänneet loistavasti. Vanhempaa ja tietävämpää väkeä. Tällä kertaa suoritus kuitenkin penkin alle. Porukka alkoi lämmetä vasta kilpailun loppupuolella ja muutaman oluen jälkeen. Kiri vain ei riittänyt.
Minä osallistuin myös ja tiesinkin jotain, mutta enemmän varmasti hämmensin, kuin kirkastin soppaa. Leppoinen kulmakuppilan ilmapiiri ja pikku naljailu joukkueiden kesken. Kisan päätyttyä väki poistui melko nopeasti kotejaan kohti. Me jäimme odottamaan Jorman puolisoa ja kyytiä. Samalla turisimme. Seurueeseen kuului seudun työvoimahallinnon johtaja ja hänen kanssaan mietimme mahdollisuutta tarjota kulkurointia yhtenä vaihtoehtona työurien ja elämän suunnitteluun. Olimme yhtä mieltä, innostuimme, kritisoimme nykykäytännön byrokraattisuutta ja turhan rajattua, paperien takaa johdettua työuramallia. Haikailimme luovaa eksyilyä ja kokemisen mahdollisuutta niille, joilla on suunta hukassa.
Talolla jatkoimme Jorman kanssa maailman parannusta ja tutustuin miehen kumppaniin Päiviin, kovakuntoiseen sairaanhoitajaan. Talossa pehmeä tunnelma ja miellyttävä olla. Lakanoiden välissä uni tuli sukkelaan.

Lauantain aamuna Yli-Kiiminkiin. Jorma touhuaa aina välillä ystävänsä apuna eräpalvelujen parissa. Tällä kertaa hommana erään isohkon firman yhteistyökumppaneille tarjoama pilkki- ja saunareissu. Jorman vastuulla varsinaisesti lohisoppa, mutta hääräsimme vähän kaikkea savusaunan lämmityksestä siimojen selvittelyyn ja seuranpitoon. Opaspalvelun vetäjä kuuluu sarjaan melkoiset viheltäjät. (Eräpalvelujen tarjoaja kahdella paikkakunnalla, poromies ja ravihevosten kasvattaja, pyörittää ex-vaimonsa kanssa huostaanotettujen lasten sijaiskotia ja toimii myös paikallisen seurakunnan suntiona, kiroilee kuin turkkilainen, ampua tussauttelee teeriä ja on kaikin puolin huoleton vilpertti ja vapaan tuulen kasvatti. Ihminen rehellisesti ja suurella sykkeellä.) Puolipäivää kului pulinan poristessa ja teon huiskeessa, naureskellen ja välillä vakavia pohtien. Taivaalta tippui tasaisesti vetistä hyhmää, mutta meininki piti lämpimänä. (Asiakkailla oli myös omat lämmikkeensä, joita isäntäfirmassa työskentelevä, kansallisen tason hiihtäjä kiskoi ahkiolla ympäri järvenselkää ja tarjosi janoisille. Saattaapi olla, että minä ja päällikkökin maistoimme hieman kuormasta. Vähän vain, tosin.)

Iltapäivällä Jorma lähti Päivin ja muutaman juoksukoululaisensa kanssa puolentoista tunnin lenkille. Minä vedin lonkkaa, lämmitin uunia ja saunaa. Sitten saunoimme ja seurustelimme. (Jälleen ovat asiat maailmassa huomattavasti enemmän järjestyksessä.) Isäntä laittoi paistia ja pakko todeta, kuten lohisopastakin, että ystäväni on luojan armoittama kokki ja kulinaarinen velho. Päivittelin taas kulkurielon kurjuutta.

Illala väsytti, vaan päätimme lähteä kulttuurikierrokselle. Toverini halusi esitellä aseman pubin. "Siellä on sellainen Twin Peaks tunnelma". Vanhaan asemaan laitettu musiikki pubi karaoke-iltoineen, siisti, jatsahtava ja uninen sisustus. Vanhempi myyjä tyhjensi olutpullot kolpakkoihin, hymyili mukavan hompsuisesti. Paraatipöydässä kalmankalpea pariskunta, joiden silmäpussit, nahka- ja röyhelöasusteet, sekä miehen hiustenrippeistä solmittu ponnari toivat mieleen kulahtaneen kabareen, tai porttolan omistajat. (Todellisuudessa raivoraittiita laulunharrastajia ja kunniallisia pikkuporvareita.) Keski-ikäinen väki lauloi, sorisi, huojui ja nauroi. Takanurkassa kaksi nuorta ja vaaleata neitoa seurasi liikettä supistetuin huulin. Äitinsä juopui vieressä ja tanssi ihailijoiden kanssa. Musiikki sopivalla. Oli helppo puhua. Me istuimme perimmäiseen pöytää vanhemman miehen seuraan. Ukko rehellinen hullu ja mielenliikkeineen arvaamattoman nerokas. Käynyt matkoilla Turussa asti ja vielä valtion rahoilla. Ei kuitenkaan lomalla, vaikka kävi kuuntelemassa M.A. Nummisen keikan. Pikku tulitikkuleikin jälkeen oli pyörähtänyt vankimielisairaalassa. Seurassamme istui myös hämärän tuolla puolen seilaava näyttelijä, ja penisnenäinen elohiiri. Ulkona, ollessani tupakalla, taksista tipahti ulos harjatukkainen äijä, joka takki auki, hajareisin könöttäen tyhjensi potin kirkasta kurkkuunsa, heitti potin olan yli ja vyöryi pubiin. (Sisällä sekoittui harmittomana joukkoon.) Me haastoimme hetken ja kahden tuopin jälkeen vaihdoimme paikkaa.
Seuraava kohde oli tietovisapaikka, joka oli muuttunut discoksi. Perusmeno, hirveä meteli. Tanssivat teinit, istuvat teinit, sivunurkan pikkupahikset ja hormoonipossut, harva vanhempi väki ja tiskin ryysis. Joimme yhdet ja lähdimme kotiin.

Sellainen on Limingan yöelämä ja ensimmäisessä juottalassa harmittelin poket-kameran puuttumista. Jokunen kuva olisi ollut hyvä.

Sunnuntaina valmistin itseäni lähtemään lintulahdelle ja Hailuotoon. Keli kuitenkin siksi suttuinen, että en vastustellut Jorman ehdotettua vielä yhtä yötä talossa. Päätös oli kaikin puolin hyvä. Leppoinen olostelupäivä. Iltapäivästä Päivin muksut tulivat kotiin ja talon täytti iloinen kolina ja hulina. Oli mukava seurata perheen arkea ja paikkailla kummisaappaita nuorimman tytön toimiessa assistenttina. Tirriäinen nökötti vieressä ja seurasi silmä kovana liiman suttaamistani. Muisti kertoa kaikille, että hänellä on lupa valvoa. (Oli oikeasti aika mennä nukkumaan, mutta sai luvan seurata puuhiani.) Toisten kotiin pääseminen ja arkeen osallistuminen on aina kunnia ja etuoikeus. Nyt se oli vielä leppoisan miellyttävää. Hyvinvoiva paketti elämän mausteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti