torstai 12. huhtikuuta 2012

Sadetta pidellen

Haukipudas

Jos Iissä teinit olivat polttaneet kaikki kunnan laavut, niin Haukiputaalla niitä on jäljellä vielä muutama. Kehumaan en niitä kuitenkaan menisi, vaikka ne käyvätkin jonkin sortin suojasta. Ensimmäinen minulle neuvottu tulipaikka sijaitsi koulukeskuksen takana, keskellä aukeaa sohjokenttää. Ei kiitos. Toinen laavu nökötti keskuksen läheisessä saaressa ja vaikutti sekin turhan julkiselta paikalta. Päädyin sitten joen jäätä pitkin meren äärelle. Siellä, pikkuisessa saaressa oli laavu, jonka seinänraoille olisivat harakatkin nauraneet. Ei sitä oltu rakennettu yöpyjille, mutta minulle se menetteli. Tohellettuani eteenpäin koko päivän vesrännän piiskaamana, olin iloinen kuivasta nurkasta, jonka hökötyksestä löysin.

Saavuin laavulle samaan aikaan paikallisen hiihtäjän kanssa. Hän oli katsonut yhdistelmän raahaamistani ja päätti tulla jutulle. Kun sanoin, hieman selitellen, että hieman tyhmältä tuntuu kiskoa pyörää ja peräkärryä jäätä pitkin saareen, hän totesi näkyä hieman ihmetelleensäkin, mutta jätti kysymiset sikseen. Ajatteli moiselle touhulle olevan syynsä. Olihan minulla. Rauhaisa paikka parille yölle. Hän kertoi puolestaan huolestaan kuntaliitoksesta (Kuinka palvelut siirtyvät) ja työnsä hölmöistä haasteista. Ovat päässeet Oulunseudun ehdottomiksi markkinajohtajiksi ja se on toki hyvä, mutta huonoa on edelleen jatkuvat vahvan kasvun odotuksen pääkonttorista päin. Kuinka kasvaa ja vahvistua, jos alue on jo vallattu? Onneksi kysymys on viisaanpien ongelma. Meille riitti ihmettely ja jo perinteeksi käynyt pörssiyhtiöiden kiroaminen. Lopuksi puhuimme säästä.

Paikka oli rauhaisa. Mielelläni olisin saaressa lojunut kaksi yötä sadetta paossa. Lämmin keli määräsi kuitenkin toisin. Yöllä kuuntelin hieman huolestuneena jään rutinaa ja mulinaa. Aamulla vesi olikin noussut jäälle ja edellisen päivän valkoinen pinta oli tummunut uhkaavasti. Mieleen tuli Iissä tapaamani kalastaja, joka haki verkkojaan joesta pois. (Entinen tuulivoimayhtiön insinööri, joka haaveili kalastaja ammatista. Nyt kalastellut protestisapattina Liitonraha-ajat, kun sai lopputilin autettuaan firmaansa siirtämään tuotannon Intiaan.) Sanoi silloin minulle jäiden kestävän, mutta tilanteen voivan muuttua hyvinkin nopeasti. Niin näköjään voi. Kiersin saaren ja etsin kapeimman kohdan takaisin mantereelle. Pakkasin kimpsuni ja raahasin itseni jää muristen tukevalle maalle. Ehkä taas turhan nopea siirto, sillä näin illemmalla ravurin kärryineen juoksentelemassa selällä. Mieluummin kuitenkin näin. Vettä tippui tasaisesti tähän aamuun asti ja jos jotain kaihdan, niin kylmää mulahdusta virtaavaan jokeen.

Joki otti kuitenkin veronsa. Hyvin palvellut peräkärry väsyi viimemetreillä ja vetoaisan kumi-istukka ja suojajousi katkesivat. Helppo rikko korjata irtohihnalla ja tänään koetan löytää varaosan Oulusta.

Tänään kohti Liminkaa. Menen sinne huomiseksi tapaamaan tuttavaa, jonka kohtasin syötteellä. Lauantaina hänen avukseen eräoppailemaan. Olen iloinen jälleennäkemisestä, mutta vähintään yhtä iloinen kuivasta yöpaikasta. Alkukevät on ehkä koettelevin aika ulkoelämässä. Kaikki on märkää ja mieli malttamattomana kurkottamassa kesään. Ainakin näin sateen alla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti