torstai 26. huhtikuuta 2012

Pieni loma


Ruka

Sumuinen aamu. Matkalla Rukalta Kuusamoon Linja-auto noukkii syrjäperiltä unisia ihmisiä sisuksiinsa. Ulkona kuusikorpi ja harmaaseen hukkuvat suot ja järvet vuorottelevat. Teerikukko istuu koivun käkkärän latvassa, isäntä istuu portailla, nojaa poskeensa ja tupakoi. Nälkämaan kaunis laulu.
Olen matkalla Ouluun ja sieltä Liminkaan pyörän luo. Taas aika vaihtaa lakanat makuupussiin ja kellotteluelämä pyörän rattaiden rutinaan. Mieli raukea ja seesteinen.

Rukalla meitä oli koolla pieni otos uusioperhettämme. Kuusi ihmistä, kolme sukupolvea hulppeassa kelolinnassa. Minulla yksikseni hallinnassa alakerran huoneisto. Vähän ihmettelen kuinka helppoa oli siirtyä kiintolaavun laverilta valkeisiin lakanoihin, lampaanpaistiin ja istuskeluun viskilasi kädessä. Sopeutumista toki auttoi välinpitämättömyys muodoista. Sama haisukalle kuin aina. Oli siis hyvä viettää päiviä ja tavata väkeä pitkästä aikaa.

Aika kului pääosin metsissä isän kanssa rymyten. Ruka on Ruka, mutta sen välittömässä yhteydessä on Valtavaaran suojelualue, komeat metsät ja luonnon humu. Kahtena päivänä möyrysimme vaaran rinteitä. Ensimmäisenä aamuna törmäsimme metsojen soitimeen, teeriin, riekkoihin ja avaraan maisemaan. Toisella kertaa seikkailimme sumutihkuisessa maisemassa ja pyllähtelimme hankeen alamäissä. (Kapeilla latusuksilla umpisessa kömpiminen ja varsin mäen lasku on oma taiteensa. Mäet lasketaan yleensä puita halaillen ja törmäyspisteiden väliin jää yksi tai useampi enkelin ja pehvan kuva perässätulijoiden iloksi.) Välillä istuimme nuotiolla ja paransimme maailmaa. (On se kumma kuinka muut osaavat sotkea maailman asiat perusteellisesti, kun meille todellisuuden hoito on niin yksinkertaista.)
Viimeisenä päivänäni matkasimme koko porukka Oulangan kansallispuistoon. Siellä ihmettelimme joukolla kuinka kukaan on antanut luvan rakentaa ”seikkailukeskuksen” keskelle kauneinta vaarakorpea. Bisniksen puolesta tietenkin, mutta missä kulkee raja, jonka jälkeen matkailun helpottaminen tappaa matkalla saatavan elämyksen sielun ja kääntyy itseään vastaan? Onneksi Kitkan Myllykoskella ja Jyrävän putouksella erämaa ottaa vielä syliinsä. Porukan pieninkin sen tunsi ja rinkassa istuen tapitti silmät suurina kohisevaa korpea.

Tämä oli jälleen minulle sopiva poikkeaminen lomahelvettiin. Metsissä römyämistä, savuntuoksua, sauna ja kylmä olut, hyvä ruoka, laajat keskustelut ja jazz-noppien raukea ropina. Parasta kuitenkin Isän ja muun poppoon näkeminen. Ovat hengissä ja voivat hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti